Paklene vrućine i smartfoni: Ovako možete spriječiti pregrijavanje

CopyCat malware zarazio 14 miliona Android uređaja
10. Jula 2017.
Oprez, novi virus prijeti otkrivanjem vaše povijesti pregledanih stranica
13. Jula 2017.
Pametni telefoni se zagrijavaju, to je neizbježno. Pregrijavanje može imati ozbiljne posljedice, od slabijih performansi do većih i trajnih oštećenja komponenti. Kako to možete izbjeći? Doznajte.

Zašto se pametni telefoni zagrijavaju?

Količina topline koja nastaje obično je proporcionalna količini elektriciteta koji se kreće kroz uređaj. Igrate li igru koja traži puno od vašeg procesora i grafičkog procesora, smještenima u središnjem sustavu na čipu (system-on-a-chip, SoC), zagrijat će se, a ta će se toplina proširiti po ostatku mobitela.

Blago zagrijavanje nije problematično jer su pametni telefoni obično dizajnirani tako da mogu to podnijeti bez većih posljedica. No, što je jače zagrijavanje to je veća prijetnja blagostanju osjetljivih elektroničkih komponenti.  Zašto se pametni telefoni pregrijavaju?

SoC-ovi bi trebali biti iznimno dobro optimizirani kako bi bez problema podnosili povećanje radne temperature pa se pregrijavanje rijetko događa. No, kad se vaš uređaj približi potencijalno opasnim razinama možete očekivati pad brzine rada procesora.

Postane li situacija ozbiljna, moguće je kako će se pojaviti i upozorenje, pa i – ovisno o postavkama – da će se vaš uređaj privremeno isključiti kako bi spriječio nastanak štete.

Pregrijava li se vaš mobitel često?

Postoji više mogućih uzroka za to, mahom vezanih uz preopterećenje hardvera, kao i razmjerno jednostavnih rješenja.   Jedan od najbržih načina kako pregrijati mobitel je preopteretiti grafički procesor predugo, recimo dugim igranjem zahtjevnijih igara, obavljanjem više zadaća odjednom ili gledanjem videa.

Mogući uzrok često je i to što mobitel držite stalno povezanim s internetom, putem kartice SIM ili Wi-Fija. I jedno i drugo traži više energije, što grije SoC i bateriju.

Na pregrijavanje utjecaj mogu imati i vanjski čimbenici: primjerice, ako ga ostavite izravno izloženog suncu ili na objektu koji emitira toplinu, poput radijatora ili pećnice.

Ako ne izlažete svoj pametni telefon pretjeranim naporima i pazite kamo ga ostavljate – a svejedno se pregrijava – moguće je kako je u pitanju hardverski problem. Provjerite u servisu je li sve u redu.

Pregrijavanje može biti i posljedica loše optimiziranog hardvera, kao što je pokazao slučaj sa Snapdragonovim SoC-om 810. Taj se procesor više klase iz 2015. godine našao u velikom broju top modela. Ali, zbog problema s pregrijavanjem dolazilo je do značajnog usporavanja rada čipa, a time i mobitela u cjelini.

Sony je zbog toga dodao rashladne cijevi u svoje modele Xperia Z5, u čemu mu se kasnije pridružio i Samsung s modelima Galaxy S7 i S7 Edge.

Kakvu štetu može napraviti pregrijavanje smartfona?

Problemi s baterijom

U ogromnoj većini smartfona danas ćete naći litij-ionsku bateriju, trenutno najbolje dostupne punjive baterije. No, imaju dvije slabosti.

Prva, kapacitet im postupno opada sa svakim punjenjem i pražnjenjem, pa ne traju dulje od dvije-tri godine. Druga, vrlo su osjetljive na veće temperature. Sve iznad 30 Celzijusovih stupnjeva počet će negativno utjecati na njih.

Povišena toplina baterijama brže smanjuje kapacitet, ali ih i izlaže povećanom riziku eksplozije. Srećom, eksplozije su prilično rijetke jer se baterija mora zagrijati na više od 200 Celzijusovih stupnjeva, ali se ipak događaju.

Problemi sa SoC-om

Brzina rada procesora pri pregrijavanju se smanjuje kako bi se uređaj ohladio. Kako pada brzina rada procesora tako sve što radite s mobitelom usporava. No, to nije jedina moguća negativna posljedica. Produljeno izlaganje povišenoj temperaturi može fizički oštetiti procesore. Opet, to se rijetko događa, ali nije nemoguće.

Izvor: tportal.hr